„Programul Național de Prostie Locală„ Apă cu E. coli și arseniu în localitățile din județul Călărași

O anchetă în exclusivitate! Investiții făcute fără cap în Județul Călărași prin Programul Național de Dezvoltare Locală. O anchetă marca EDIȚIA a scos la iveală mai multe probleme grave în urma unor investiții făcute în cadrul PNDL din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Guvernul României. 

În decurs de doi ani am pus cap la cap, în baza unor documente clare investițiile făcute în localitățile din județul nostru referitoare la „alimentările cu apă„ sau „extinderile de alimentare și reabilitare rețea de apă potabilă„. În peste 30 de localități din județul Călărași s-au făcut astfel de lucrări prin PNDL, lucrări întârziate, costuri „umflate„ cu firme de casă și fără niciun efect asupra populației.

Un raport pe țară, ne arată clar care sunt “realizările”  din cadrul PNDL II

Școli – 9%, unități sanitare – 6%, drumuri – 6%.

În domeniul „alimentare cu apă”: număr obiective propuse: 545, finalizate – 23. Procent realizări: 4,2%.

În domeniul „canalizare”: număr obiective propuse – 521, finalizate – 26. Procent realizări: 4,9%.

În domeniul „școli”: număr obiective propuse – 1.386, finalizate -137. Procent realizări: 9,8%.

În domeniul „drumuri”: număr obiective propuse – 2.113, finalizate – 129. Procent realizări: 6%.

În domeniul „creșe și grădinițe”: număr obiective propuse – 864, finalizate – 54. Procent realizări: 6,2%.

Programul a fost gândit de Liviu Dragnea pe când era ministru al Dezvoltării în guvernul Ponta. Cu un buget inițial de un miliard de euro, Programul își propunea să dezvolte comunele, satele din România, dar și infrastructura acestora. În acest momen, Guvernul Dănilă se gândește la PNDL III, asta după ce PNDL II a fost un eșec.

În județul Călărași, alimentările cu apă, proiecte câștigate de majoritatea localităților din județ au dus la cheltuirea unor sume enorme de bani din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale. Radovanu, Frăsinet, Lupșanu, Belciugatele, Chirnogi, Ulmu, Fundeni, Frăsinet, Mânăstire și alte localități din județul nostru au făcut aceste lucrări de alimentare sau extindere rețea de apă doar pentru a se cheltui niște bani. Mai mult, apa este și infectată în unele localități.

Începem cu localitatea Ulmu din județul Călărași. La Ulmu situație este una alarmantă. Conform unor analize, apa conține Arseniu în valoare de 68 µg/L, cu mult peste limita normală de 10 µg/L. La Ulmu s-au făcut investiții de alimentare cu apă și există o stație de clorare însă apa este neconformă.

La Lupșanu, lucrările de alimentare cu apă au fost finalizate din 2014. Lucrările au fost efectuate de SC picon SA iar sistemul este neconform. Apa conține Aluminiu în valoare de 215 µg/L, peste media normală.

La Belciugatele sistemul de alimentare cu apă în satul Măriuța a costat 1.860.406, 67 RON. Firma care a efectuat aceste lucrări este SC ICT TOTALL-TERM SRL și au fost finalizate în 2014. Apa conține NH în valoare totală de 0,85 peste limita normală de 0,5 mg/l.

O altă localitate unde apa nu este conformă: Radovanu. Aici, lucrările de înființare rețea alimentare cu apă s-a realizat proiectarea în valoare de 187.013,40 RON și un procent de nici 1% din rețea în valoare de 642.987,60 RON. Firma câștigătoare este CS Zalex Construction SRL care a subcontractat lucrările către SC CONSCUT CONSTRUCTII SRL. Apa nu este potabilă iar reprezentanții unor ONG-uri spun că aceasta ar conține și bacteria E. coli.

În comuna Frăsinet, investiția de alimentare cu apă a început în 2010. Până la finalul anului trecut au durat lucrările la acest sistem. Firma constructoare nu s-a încadrat în termenul de lucrări iar primăria din Frăsinet a fost nevoită să anuleze contractul care a durat aproape 8 ani. Anul trecut, în luna noiembrie s-au finalizat lucrările dar apa nu este potabilă.

Probleme au fost și la Șoldanu. Contractul de achiziție publică a fost atribuit firmei SC NICO CONSTRUCT SA din Ciocănești. Lucrările la proiectul „alimentare cu apă potabilă în satele Șoldanu și Negoiești„ au început în 2009 și abia în 2014 s-a făcut recepția lucrărilor. Lucrarea a costat 1.831.585,33RON fără TVA însă și aici banii s-au scurs pe apa sâmbetei.

Reprezentanții SC Ecoaqua Călărași spun că în toate localitățile care au beneficiat de aceste proiecte apa nu este potabilă. S-au băgat banii fără cap în niște proiecte dar nimeni nu s-a gândit că acolo unde există alimentări cu apă îți trebuie și stații de epurare a apei. „La Fundulea apa este mai bună, în rest nimic nu este conform. Sunt multe localități cu probleme. La ulmu avem arseniu în apă… și în alte localități sunt probleme mari. Investițiile s-au făcut fără rost„, a explicat Neagu Cezar, directorul SC Ecoaqua Călărași.

Sunt și localități unde apa este foarte bună. La Chirnogi există alimentare cu apă și o stație de tratare a apei. „La noi nu sunt probleme. Avem trei foraje, un izvor iar apa este potabilă„, spune primarul Irinel Roman. Și în orașul Fundulea apa este bună de băut. „Vom demara un proiect de extindere a apei potabile printr-o rețea care să plece din orașul Fundulea acolo unde apa este bună de băut„, spune Neagu Cezar, reprezentantul Ecoaqua Călărași societate care va prelua majoritatea comunelor care dețin proiecte de alimentare cu apă.

Situația este una alarmantă la nivel de județ. Populația este „otrăvită„ de autoritățile locale cu sau fără știrea lor. Investițiile, multe dintre ele s-au făcut fără a fi verificate de experți, cu lucrări de mântuială în unele localități, întârzieri la plata lor sau acte adiționale încheiate după semnarea contractelor. Redacția noastră va solicita în scris Corpului de Control al Primului Ministru și organelor abilitate verificarea acestor investiții derulate în localitățile din județul Călărași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *