Județul Călărași are un singur producător local cu atestat!

10 octombrie este ziua dedicată prin excelența promovării produselor agroalimentare romanești și producătorului român, menținător al obiceiurilor locale, al portului popular și al deprinderilor păstrate din vechime, consacrate prin tradiție.

Astăzi, la Călărași, Direcția pentru Agricultură Județeană Călărași în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași a organizat pe platoul din fața Prefecturii (km.0) un eveniment de Ziua națională a produsului agroalimentar românesc”.  La acest eveniment au participat producători agricoli din județ, din toate sectoarele agricole: carne, lapte,  fructe, legume și produse ecologice.

Ceea ce nu știu călărășenii dar nici oficialitățile locale care au organizat acest eveniment este faptul că în județul nostru există doar un singur producător local cu atestat! În judeţul Călărași sunt sute de producători locali însă niciunul nu deține atestat certificat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Reportajul marca Ediția a scos la iveală faptul că un singur producător local și anume SC ALDIS SRL deține trei certificate legale pe trei produse din carne. În Catalogul Produselor Alimentare Certificate aflat pe site-ul Ministerului (MADR) se poate accesa de pe un laptop, calculator sau telefon mobil, harta producătorilor. Aici găsim firma de mezeluri ALDIS care are trei produse din carne certificate: cabanos, mușchi file afumat și salam torpedo. Cele trei produse certificate în anul 2016, au o rețetă consacrată și sunt produse într-o anume rețetă proprie care are un proces de procesare destul de lung.

Ziarul nostru a contactat un producător local pentru a afla care este diferența dintre un producător local și unul care deține acest atestat dat de Minister. „Și eu pot face așa ceva cum are firma respectivă dar durează mult acest proces. Sunt multe hârtii, așa cum e la noi la români pentru a obține acest certificat. În schimb, am avut probleme cu Legea. Am fost somat de Protecția Consumatorului să nu mai afișez la raft plăcuțe pe care scrie „producător local„ pentru că mă amendează neavând un certificat de atestare de la Minister„, a spus patronul unei societăți din Călărași.

În concluzie, denumirea de „producător local„ nu are nimic în spate care să ateste un produs tradițional. Produsul tradițional este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare apartinând aceleiași categorii cu atestat”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *