Avem cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din Uniunea Europeană

E prima oară când România atinge această poziție negativă: avem cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din Uniunea Europeană. Adică în nicio altă țară din UE nu mor atât de mulți oameni din boli din cauza cărora nu ar trebui să moară.

Acesta este unul dintre indicatorii cei mai fideli disponibili pentru a aprecia calitatea serviciilor medicale și eficiența administrației sistemului medical.

În anii anteriori (de când se cuantifică acest indicator) am fost întotdeauna în acest top negativ, dar niciodată chiar pe ultimul ultimul loc. Anul acesta am ajuns aici.
Acest indicator este cel prin care putem aprecia cât de eficientă și bună este administrația sistemului medical românesc pe ansamblu (nu este vorba de cât de buni sunt medicii, indicatorul nu asta măsoară).

Un sistem medical trebuie să scoată ce e mai bun din medici, din asistentele medicale și chiar din pacienți. Al nostru scoate ce e mai rău. E un fapt dovedit, dincolo de orice pompozități ne sunt turnate.

Sursa: raportul Comisiei Europene și al OECD despre starea sănătății românești, 2019. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_romania_english.pdf

Sursa: https://www.facebook.com/vlad.mixich

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *