Iulian Iacomi: “PSD va urmări toate măsurile economice”

“Având în vedere contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul național, PSD va urmări toate măsurile economice menționate în decretul prezidențial, pentru ca acestea să corespundă integral stării de urgență și să fie adoptate și puse în practică de guvernul Orban.

Am cerut totodată, prin vocea liderilor noștri de la centru, ca măsurile de sprijin pentru firme să fie făcute transparent și nu pe criterii clientelare, iar achizițiile directe să fie publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, atât în ceea ce privește lista firmelor, cât și contractele pentru achizițiile directe.

Mai mult și foarte important pentru cetățeni: PSD va fi foarte atent ca restrângerile de drepturi fundamentale prevăzute în decretul prezidențial să nu depășească limitele date de situația actuală în care ne aflăm. Accesul oamenilor la informații reale și corecte nu este negociabil pentru PSD.

De aceea, PSD va veni în Parlament cu o serie de completări la decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență.

În plus, PSD a cerut imperativ două seturi de măsuri care să ajute atât populația, cât și firmele, să treacă peste această perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.

1. Măsuri propuse de PSD pentru populație:

– Opțiunea suspendării pentru 3 până la 6 luni a plății ratelor bancare.

– Înghețarea prețurilor la utilități – gaze, energie, telefon, TV si Internet – pe o perioadă de 3 până la 6 luni. Aceasta ar presupune și anularea liberalizării prețurilor la utilități de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a prețurilor!

2. Măsuri propuse de PSD pentru firme:

– Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată;

– Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante;

– Amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate și stabilirea prin criterii clare a acestor domenii;

– Implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobandă fixă și subvenționată, de 1 miliard de euro. Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani si 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru;

– Demararea de urgență a acțiunilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro.

Acestea ar fi măsuri care trebuie luate ACUM astfel încât economia și populația să nu aibă de suferit.

Dragi călărășeni,
PSD rămâne garantul respectării drepturilor cetățenilor, chiar și în aceste vremuri dificile, și va acționa în Parlament pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate!
Sănătate maximă tuturor!”

Președintele PSD Călărași
Iulian Iacomi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *