Fotbal / Istoria Dunării / Vlad Marica, antrenorul care a promovat echipa în „B„ – 1985

Vlad Marica, stânga, antrenorul care a promovat Dunărea în 1985 în Divizia B

„Vladimir Marica, tehnicianul care a promovat Dunărea în 1985 şi care a avut o carieră de succes ca fotbalist.

Marica Vladimir s-a născut la 22 februarie 1949 în Bucureşti. A făcut primii paşi în fotbal la 12 ani (1961) la Şcoala Sportivă nr.2 din capitală, dar datorită calităţilor pe care le avea şi care nuputeau fi omise de cei care căutau “comori” pentru fotbalul mare,în foarte scurt timp a trecut la Dinamo Bucureşti unde a jucat înperioada 1961 – 1966.

În acea perioadă, Dinamo Bucureşti era campioana României şi înechipă jucau: Uţu, Popa, Ivan, Nunweiller III, Nunweiller IV,Ştefan, V. Alexandru, I. Constantinescu, Petru Emil, Pârcălab,Frâţilă, Ene II, Târcovnicu, David, Varga, Unguroiu, Eftimie,Hajdu, Nunweiller VI, Mircea Lucescu.

Era greu pentru un tânăr jucător ca să pătrundă – sau să viseze căodată va reuşi – într-o asemenea pleiadă de internaţionali (multtimp naţionala ţării se confunda cu echipa clubului Dinamo). Aşa că, în anul 1966 se transferă la Ştiinţa Bucureşti (din 1967 vadeveni Ploitehnica), concomitent cu fotbalul, va începe şi studiile superioare pe care le-a terminat devenind “economist”. Un sezon(1968/1969) va reveni în lotul echipei Dinamo Bucureşti, pentru caîn perioada 1969/1974 să joace la Politehnica Iaşi, echipă cu carea jucat două campionate în divizia A, apoi, în sezonul 1972/1973 îndivizia B, promovând în divizia A la finalul acestui campionat împreună cu: Costaş, Pop, Romilă I, Ianul, Stoicescu, Sofian,Micloş, Romilă II, Simionş, Goleac, Costăchescu, Hanceriuc, InczeIV, Amarandei, Lupulescu, Dănilă, Moldovan, antrenorii echipeifiind: Constantin Laureanţiu şi Ion Marica. Deşi a mai jucat un anîn divizia A, nu a apucat să se întâlnească cu Mihai Costea – cajucători -, la plecarea lui de la Iaşi, Costea tomai venea. Înperioada 1974/1977 va reveni la Sportul Studenţesc, unde aveacoechipieri pe Mircea Sandu, Şerbănică, Speriatu. Iorgulecu. Cazan,Burchel, Bucurescu, Terheş ş.a. De remarcat că în această perioadă îl va avea corchipier pe Virguilică Bogatu cu care va juca în două meciuri: Sportul Studenţec – F.C. Baia Mare 8-1 şi F.C. BihorOradea – Sportul studenţesc 0 – 1.

În perioada 1977/1982 va juca la Progresul Vulcan Bucureşti echipă care va promova în prima divizie. Pe atunci la Progresul jucau: Giron,Chivu, Dragu, Anghel, Gh. Ştefan, Săndoi, A. Moldovan, Iordache,Mihalache, Dumitru, Nignea, Petre, Tevi, Ciugarin ş.a.

Ultima parte a activităţii de jucător o va avea la Petrolul Ploieşti (1982/1984), după revenirea echipei prahovene în divizia A, la finalul ediţiei de campionat 1981/1982. În toată activitatealui ca jucător a avut o ţinută sportivă exemplară. În cei 23 de anide fotbal de performanţă nu a fost niciodată eliminat, nu a fostniciodată suspendat de Comisiile F.R.F. sau de conducerilecluburilor. Este Maestru al Sportului.

Fotbalist cerebral, a îndeplinit la toate echipele pe la care ajucat rolul conducătorului de joc, remarcându-se prin acurateţea execuţiilor tehnice.

Experienţa lui de antrenor performant, cunoaşte un singur club:Dunărea Călăraşi unde a activat un an, a luat echipa distrusă – mai ales moral – după retrogradare (la trminarea campionatului1983/1984) şi a readus-o în divizia B la finalul ediţiei1984/1985.

Ca antrenor avea un stil de luru “feroce” în aparenţă, dar unanim admis de jucători prin apropiere sufletească, prin înţelegerea intrinsecă a “spiritului de echipă”. S-a bazat îndeosebi pe jucătorii tineri (Farin, Borcan, Isacov, Nicolae Valentin, Savu,Ţuţuianu, Gh. Vlase ş.a.), dar şi pe experienţa unor fotbalişti consacrati ca Filimon, C. Ştefan, Catană, Voicu, Pană, Bogatu,Mihăilă ş.a., reuşind prin felul lui de a lucra să anuleze conflictul, inevitabil, dintre generaţii în folosul ECHIPEI. O “echipă” în care a fost parte intrinsecă. Iată de ce, şi astăzi despre Vladimir Marica se vorbeşte cu respect, dar şi cu o undă de regret că activitatea lui la Călăraşi a fost atât de scurtă. După plecarea de la Călăraşi, a antrenat un sezon pe Gloria Bistriţa îndivizia B, apoi a părăsit legal ţara, stabilindu-se în Suedia, unde este şi în prezent, alături de aleasa inimii, poeta şi ziarista călărăşancă, Denise Gonciu.

Ca antrenor, s-a ocupat de echipa naţională feminină de fotbal, de echipele naţio-nale de juniori, fiind consilier la federaţia suedeză de fotbal„.

💯 de ani de fotbal pe malul Borcei!
Text: Laurean Moțățăianu / Cătălin Nițu
Foto: Cătălin Nițu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *