Roxana Pațurcă: „Restrângerea libertăților trebuie însoțită de comunicare transparentă„

Roxana Pațurcă, Senator PSD Călărași

Senatorul PSD Călărași, Roxana Pațurcă a propus o nouă serie de măsuri pe care artidul din care face parte le va propune în ședința de Guvern. Roxana Pațurcă este de părere că, printre altele, prețul alimentelor ar trebui plafonate înainte de criza în care se află România în acest moment. O măsură foarte bună având în vedere faptul că guvernul actual nu verifică speculanții care au crescut prețurile nejustificat!

„Așa cum am promis, renunțăm în această perioadă la orice comunicare de tip politic și cerem și Guvernului să lase deoparte jocurile de imagine. Interesul național și sănătatea populației trebuie să primeze.

În același timp cerem, în numele tuturor românilor care au conștientizat adevăratul pericol al efectuării unor teste limitate ca număr, să se treacă la o strategie care presupune testarea pe scară largă a populației. În condițiile în care sute de mii de cetățeni au intrat în țară în ultimele săptămâni venind din zonele roșii ale Europei, este absolut necesară o testare în masă care să includă și testarea celor asimptomatici.

Teste puține înseamnă ascunderea adevărului despre epidemie. Raportarea unui număr mic de cazuri, când cu toții știm că numărul mic se datorează în principal testelor puține la număr care s-au realizat în această perioadă, nu folosește nimănui, cu atât mai puțin celor care sunt acum la terapie intensivă, în stare gravă, și celor care vor ajunge în spitalele care, în acest ritm, se vor dovedi neîncăpătoare.

Pe de altă parte, într-un stat democratic, restrângerea libertăților trebuie însoțită de comunicare transparentă. Oamenii au dreptul să știe de ce li se impun restricții, ca să înțeleagă gravitatea situației.

Guvernul României a acționat în sens invers democrației imediat după introducerea ordonanțelor militare. A redus numărul comunicărilor zilnice și a cenzurat informațiile privind distribuția cazurilor confirmate la nivel local, fără să dea niciun fel de explicații pentru aceste decizii. Acesta este motivul pentru care cetățenii au început să dea crezare tuturor zvonurilor apărute pe rețelele de socializare, generându-se panică.

Nu în ultimul rând, vom încerca să corectăm în Parlament măsurile luate de Guvern, astfel încât să se realizeze o protecție eficientă a angajaților și a firmelor.

În varianta de acum a ordonanței prin care încearcă să aducă un sprijin economic celor aflați în dificultate, PNL a impus proceduri birocratice pentru obținerea ajutorului de la stat și obligă companiile să plătească în continuare taxele pe muncă. Acesta nu este ajutor, iar micii întreprinzători își vor pune cât de curând lacătul pe ușă definitiv.

Varianta PSD ar urma să conțină următoarele modificări:

– Măsurile de susținere urmează să se aplice tuturor angajaților trimiși în șomaj tehnic de la instituirea stării de urgență (nu doar celor trimiși după intrarea în vigoare a OUG).

– S-ar elimina plafonul raportat la 75% din salariul mediu.

– Firmele ar fi scutite și de plata contribuțiilor și impozitelor aferente salariilor. Cota 75% este indemnizație, nu salariu.

– S-ar elimina condiția obținerii certificatului de situație de urgență.
Mai mult, considerăm că este absolut necesară luarea de urgență a următoarelor măsuri:

– Suspendarea ratelor bancare pentru populație și pentru companiile afectate de coronavirus, pe o perioadă de timp, așa cum se întâmplă și în alte țări europene.

– Plafonarea prețurilor la alimente la nivelul dinainte de criză.

– Măsuri rapide de intervenție pentru sprijinirea agriculturii și susținerea producției naționale de hrană și alimente.

Credem că doar prin măsuri ferme, luate ACUM, economia României va avea o șansă la a-și reveni din criza eonomică. În caz contrar, firmele românești intră în colaps și vor trage și economia națională după ele.

Solicităm în continuare responsabilitate de la membrii Guvernului în aplicarea măsurilor care să limiteze răspândirea COVID-19 în România și pentru a limita căderea economiei Românești„.

Președinte executiv PSD Călărași

Roxana Natalia Pațurcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *