Incendiile de vegetație s-au înmulțit în ultima perioadă! Ce spune Garda de Mediu Călărași?

Incendiile de vegetație uscată au devenit o problemă reală pentru mediul înconjurător iar acest lucru se simte și la Călărași. Chiar astăzi, ministrul Mediului, Costel Alexe a punctat această problemă după un incendiu puternic de vegetație care a ajuns la fostele bataluri ale unei ferme de porci din Periș și au luat foc dejecțiile. 
Publicația noastră a mai scris despre poluarea care ne afectează pe toți în Călărași un material cu titlul: Călărași, un oraș poluat. Stațiile de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat un nivel de poluare alarmant! 
Cu toate acetea, în ultima perioadă a anului s-au intensificat foarte mult incendiile de vegetație uscată. În perioada 27 februarie – 7 aprilie a.c., am avut peste 25 de arderi de vegetație. Asta înseamnă că la fiecare incendiu intevin pompierii militari iar nivelul de poluare crește alarmant, fără să mai adăugam și faptul că se distruge intenționat fauna existentă în anumite zone.
Garda de Mediu Călărași, instituție care trebuie să intervină în aceste cazuri explică situația de față. La Gardă se află de două săptămâni un nou șef pus , evident politic de PNL. Este vorba de Anghel Tudor (foto jos), originar din Oltenița, domnia sa înlocuind-ul pe Cristian Zanfir (PSD).
Anghel Tudor, Comisar Garda de Mediu Călărași
Anghel Tudor, Comisar Garda de Mediu Călărași
Contactat telefonic, Anghel Tudor ne-a declarat că știe despre aceste incendii de vegetație și ține legătura cu pompierii, în baza unui protocol, urmând să dea și amenzi dacă este cazul. „Noi avem un protocol cu ISU Călărași și la fiecare eveniment nedorit suntem anunțați și ne deplasăm la fața locului iar în funcție de caz se aplică măsuri sau sancțiuni. În ultima perioadă, datorită faptului că este foarte multă uscăciune oamenii, majoritatea pe la țară dau foc la resturile vegetale. Noi am făcut un tur de forță al întregului județ și în zonele unde avem probleme, mai ales la micii producători pe care îi strunim mai greu în a înțelege că acest fenomen este total interzis. Până în acest moment de când sunt eu la Gardă am avut avertismente dar dacă nu se respectă normele impuse de noi în procesele verbale se vor aplica și amenzi. Comisarii gărzii sunt la permanență și la ficare sesizare se deplasează la fața locului„, ne-a declarat noul șef al Gărzii de Mediu Călărași, Anghel Tudor.  Pe lângă „monitorizarea„ făcută de comisarii gărzii de mediu și publicația noastră va supraveghea orice activitate sau acțiune care poluează mediul înconjurător la Călărași.
Trebuie specificat faptul că Garda de mediu Călărași nu deține aparatură specifică pentru măsurarea stratului de ozon, a aerului. Firmele mari de pe teritoriul orașului Călăraşi, plătesc la rândul lor alte firme care măsoară calitatea aerului și ulterior aduc date către Garda de mediu că nu poluează stratul de ozon. În acest fel, trăim într-o poluare masivă cu “acte în regulă”.
“Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.”
Și totuși, situația devine îngrijorătoare, dat fiind numărul mare de incendii din ultima vreme, autoritățile locale ar trebui să ia măsuri, poate mult mai drastice în acest sens. La câte incendii sunt înregistrate până în acest moment pare că județul Călărași a luat foc! 
Incendiile de vegetație uscată s-au înmulțit pe raza județului și a orașului Călărași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *