Avertizare meteo! Cod roșu și portocaliu!

AVERTIZARE METEO COD ROȘU, PORTOCALIU ȘI GALBEN PENTRU FURTUNI SEVERE, valabilă în intervalul 15 mai 2020, ora 12 16 mai 2020, ora 00.

IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuiesc tratate ca și coduri NOWCASTING.

Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.

COD GALBEN – în zonele avertizate cod galben putem avea ploi torențiale (15 – 20 l/mp), descărcări electrice, vânt cu rafale de 50 – 60 km/h.

COD PORTOCALIU – în zonele avertizate cod portocaliu putem aveam ploi torențiale (30 – 40 l/mp), vânt cu aspect de vijelie (60 – 70 km/h), grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice.

COD ROȘU – în zonele avertizate cod roșu, putem avea ploi torențiale (40 – 50, 60 l/mp), grindină de dimensiuni medii și mari, vânt cu aspect de vijelie care, la rafală, poate atinge 80 – 100 km. frecvente descărcări electrice, periculoase. În același timp, pentru zonele avertizate cod roșu putem avea de-a face cu dezvoltarea unei supercelule, inclusiv MCS (mezoscale convective system) care, ținând cont de parametri convectivi foarte mari, poate dezvolta inclusiv structuri cu aspect tornadic (funnel).

Notă: Pentru zona de sud și sud-est a țării, am emis cod portocaliu ținând cont de parametri excepționali din Bulgaria, dar și de fapul că avem parte de forfecare foarte bună și un vânt pe deplasare V – E care, la 500 hPa, are viteze și de peste 120 km/h, ceea ce ar putea asigura o dezvoltare și deplasare a structurilor supercelulare și spre țara noastră. Lipsa umidității ar putea fi un factor inhibator major, dar am putea avea parte, totuși, de niște dezvoltări noroase superbe.

Context sinoptic:
În ciuda unui avans puternic al unei dorsale a anticiclonului Azoric, prin centrul baric Quirinius, în zona țării noastre se vor poziționa și doi centri barici de joasă presiune, asociați unei depresiuni mediteraneene (Doreen) prezentă în sudul și sud-estul Europei. Din punct de vedere al fronturilor, avem parte de un front cvasistaționar care la finalul zilei se transformă într-un front rece, care ne va traversa extrem de rapid pe parcursul zilei de sâmbătă.

Din punct de vedere al circulației (V –E) țara noastră rămâne în continuare prinsă într-un sector cu abateri termice pozitive majore (+12, +13 grade față de normalul perioadei), pentru ca doar spre finalul zilei să vorbim de o răcorire în vest, nord, centru, unde ajungem la abateri ușor negative, spre –2 grade.

Parametri convectivi:

CAPE (Energie potențială)
Odată u orele prânzului, valorile CAPE cresc în zonele montane (500 – 700, izolat chiar 1000 J/Kg) dar și prin Banat, Crișana, Maramureș ți Transilvania (400 – 600, 700 J/Kg). Odată cu a doua parte a după amiezii, CAPE ajunge la valoi de 800 – 1000, 1200 J/Kg prin Apuseni, vestul Banatului, nordul Transilvaniei și Maramureș, dar și în sudul țării (Oltenia, Muntenia), unde o adevărată bombă convectivă pătrunde dinspre Bulgaria (la vecinii bulgari CAPE ajunge la 2800 – 3000 J/Kg). Pe parcursul serii valorile CAPE continuă să crească, ajungând prin Maramureș, nordul Transilvaniei și la 1400 – 1600 J/Kg, respectiv 1200 – 1400 J/Kg prin Transilvania, Apuseni, Munții Banatului. Și în sudul României ajungem la 1600 – 1800 J/Kg. În a doua parte a serii ajungem la un CAPE de peste 2000 J/Kg, valori care se vor atinge inclusiv prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

LIFTED INDEX (indicele de instabilitate a maselor de aer)
LI va avea valori de peste -5, -6 grade prin Maramureș, Banat, Crișana, Transilvania, iar odată cu orele serii și prin sudul Olteniei, al Munteniei putem avea inclusiv valori de -8, -10 grade!

THOMPSON INDEX (indicele de probabilitate a furtunilor)
TI va avea valori optime doar undeva spre orele amiezii, când, prin zonele montane, Maramureș și Transilvania ar putea ajunge la valori de 38 – 40. Pentru restul intervalului nu vom avea valori mai mari de 28 – 30.

FORFECARE 0 – 6 km:
Odată cu orele serii, forfecare 0-6 km ajunge la valori de 17.5 – 20 m/s prin nordul Crișanei, Maramureș, iar prin Oltenia chiar la valori de 25 m/s. Spre finalul zilei forfecarea va fi la valori de 17.5 – 20 m/s prin tot nodul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei și nordul Moldovei, iar prin sudul Munteniei și al Dobrogei vorbim de 20 – 22.5 m/s.

APA PRECIPITABILĂ:
Apa precipitabilă va fi la valori de 25 – 30, 35 mm la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, un nu trece de un 10 – 15 mm.

SCENARIU:
Parametri convectivi de excepție nu înseamnă neapărat și că fenomenele vor fi pe măsura lor. Totuși, pentru ziua de azi atenția ar trebui să ne fie îndreptată către două zone importante:

1) Odată cu apropierea orelor serii, inițieri convective se pot declanța în nordul Orientalilor (Suceava, Neamț), care, pe o deplasare V- E vor ajunge apoi și prin Botoșani, Iași. În același timp, prin Satu Mare și pe deplasare spre Maramureș – nordul județului Suceava – nordul județului Botoșani, avem de-a face cu o supercelulă (posibil MCS, mezoscale convective system), care, ținând cont de parametri convectivi foarte mari din zonă ar putea aduce fenomene deosebit de periculoase: ploi torențiale care ar putea lăsa 40 – 50 l/mp în interval scurt de timp, vânt cu aspect de vijelie care ar putea atinge la rafală și 80 – 100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente și periculoase descărcări electrice. Alte celule convective se vor deplasa pe direcția Bihor – Sălaj – Cluj – Bistrița – nordul județului Mureș – nordul județului Harghita – Neamț – nordul județului Bacău urmând ca și în aceste zone să avem ploi torențiale (15 – 20, 25 l/mp), frecvente descărcări electrice – vijelie (rafale de 60 – 70 km/h) – grindină de mici dimensiuni.

2) O situație aparte este determinată de parametri convectivi din zona Bulgariei, care vor crește la valori importante și în sudul țării noastre. Vorbim de valori CAPE spre 2000 J/Kg, de LI spre -8, – 10 grade, de forfecare în jurul a 20 m/s. Astfel, în ciuda faptului că modelele nu estimează nimic notabil în zona sudică a țării noastre, nu este exclus ca dezvoltarea unei supercelule (posibil chiar MCS) să schimbe datele problemei și în aceste regiuni. Noi am decis ca și pe acestea să le introducem în avertizare cu posibil cod portocaliu.

Sursa: Prognoze meteo

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *