Curcani / De la Regele Carol I la „mamutul„ din zilele noastre: Aurică Gazu

Tu știi ce mai face primarul tău? „- este un reportaj marca: „Ediția„ despre modul cum se cheltuiesc banii publici în localitățile din județul Călărași. Reportajul apărut în 2017 a străbătut mai multe localități din județul Călărași. În acest material vom prezenta situația comunei Curcani, o localitate condusă de primarul Gazu Aurel timp de patru mandate.

Prima mențiune documentară a localității datează din 24 septembrie/6 octombrie 1878 când principele Carol I s-a deplasat împreună cu ministrul de război la Mitreni-Fundeni acolo unde s-a înființat o comună nouă pe un domeniu al statului. “ Sunt fericit de a putea fi astăzi nașul întâei comuni a însurățeilor care trebuie să poarte numele de „Curcani„, ca amintire a faptelor mărețe din ultimul răsbel în care bravii Dorobanți și-au schimbat, pe poalele Balcanilor această „poreclă„ în renume”, au fost cuvintele la acea vreme ale lui Carol I cu referire la această comună.

Curcani este o comună aflată la vărsarea râului Luica în Argeș, pe malul stâng al Argeșului și pe ambele maluri ale Luicii. Prin comuna Curcani trece șoseaua națională DN4, care leagă Oltenița de București, precum și calea ferată dintre cele două orașe. Cele mai vechi descoperiri arheologice sunt legate de perioada würm, cand a început topirea ghețarilor pe Terra. Din această îndepărtată epocă datează maxilarul unui mamut, găsit în partea de N-E a comunei, în apropierea podului C.F.R., descoperit în urma săpăturilor efectuate pe acest perimetru geografic cu sprijinul cercetătorilor de la Institutul de Arheologie din București.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Curcani se ridică la 5.672 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002.
Din 2004, Comuna Curcani este condusă de primarul Aurică Gazu, toate mandatele de până acum fiind câștigate din partea Partidului Național Liberal (PNL). La alegerile din acest an, Gazu și-ar mai dori un nou mandat, dar ca membru al Partidului Social Democrat Călărași (PSD).

Publicația noastră a formulat o solicitare în baza Legii 544 pentru a vedea care sunt proiectele primarului pentru dezvoltarea comunei și realizările sale în ultimii 5 ani. Apoi, am luat la pas localitatea Curcani după ce am participat la ultima ședință a consiliului local. Am descoperit multe nereguli pe diferite programe și proiecte, mai les pe PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). Reabilitări nefinalizate în realitate, ci doar pe hârtie, înființare rețea de canalizare și stație de epurare care nu există, firme contractante de „casă„ și cu lucrări „fictive„.. etc. Curcani, o localitate cu un potențial de dezvoltare enorm, este ținută ca drept „proprietate„ de actualul edil și apropiații săi.

Toate neregulile descoperite la Curcani le vom prezenta în edițiile viitoare ale ziarului nostru și pe site-ul www.editia.eu. Urmăriți-ne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *