La vremuri noi, oameni noi! – Interviu cu Alexandru Chiriță: “Îmbrățișez sloganul “Fără proști în funcții publice!”

Alexandru Chiriță, coordonator municipal, Pro România, Călărași

Alexandru Chiriță este un politician tânăr și vine cu o nouă alternativă pentru Călărași. Candidat din partea PRO România la Primăria Călărași, Chiriță explică în interviul de mai jos, printe altele, cum vede domnia sa administrația locală și ce proiecte are pentru dezvoltarea orașului în care trăim.

Ediția: De ce politică?

Alexandru Chiriță: „Aș nuanța puțin răspunsul la întrebarea dumneavoastră spunând că am ales să fac și politică printre multe alte activități pe care le desfășor. De ce după o experiență în alt partid, frumoasă la început, dar neplăcută spre final, am continuat să rămân în politică? Pentru că încă mai sper într-o “primenire” a clasei politice, iar schimbarea mentalității și chiar a “vechii gărzi” se poate face în două moduri: natural, situație care implică un termen de așteptare prea îndelungat sau forțaț, prin apariția unei noi generații care să provoace “pensionarea” celor ce ne conduc de 30 de ani și se consideră veșnici și de neînlocuit. Prin schimbarea pe care ne-o dorim va trebui să înlocuim mediocritatea cu elita societății românești astfel încât să putem fi conduși de oameni capabili, responsabili și cinstiți. Mediul politic este unul dintre principalii generatori de conducători ai structurilor statului, iar slaba calitate a acestuia se răsfrânge în mod consistent asupra calității, eficienței și performanței administrației publice, instituțiilor publice deconcentrate, companiilor cu capital de stat. Societatea românească are nevoie de lideri, nu de șefi și de aceea îmbrățișez sloganul liderului Pro România, dl. Constantin Iacov: “Fără proști în funcții publice!”. Concluzionând, continui să fac politică și o voi face cu bună credință atâta timp cât rămân la convingerea că generația mea are potențialul și capacitatea să întrepte greșelile celorlalți„.

Ediția: „Ești un tânăr politician și ai ales un partid nou. Cum te vezi la Pro România?„

Alexandru Chiriță: „Pro România este singura alternativă modernă a social democrației și acesta este pricipalul motiv pentru care am ales să vin aici. Democrația socială modernă este un concept ce se bazează pe echitate socială coroborată cu o viziune capitalistă asupra dezvoltării și competitivității mediului privat. Acestă doctrină este, în viziunea mea, cea mai adecvată pentru situația socio-economică a țării noastre. Asistăm în această perioadă la un concurs pentru trofeul “Cel mai populist partid”. Eu consider că cel mai rational partid în momentul de față este Pro România prin vocea președintelui Victor Ponta. Noi nu facem promisiuni fără acoperire legală și materială, nu vindem iluzii oamenilor, nu ne aventurăm în această competiție populistă dar extrem de paguboasă pentru societatea românească. La Pro România Călărași funcționează democrația în cadrul partidului și de aceea am acceptat provocarea domnului Răzvan Meseșeanu, preluând conducerea organizației municipale. Am primit credit 100% din partea liderilor județeni, lucrăm foarte bine împreună, iar acest lucru este o noutate în politica locală. Chiar dacă suntem un partid la început de drum, avem un potential mare pentru că am reușit să atragem oameni valoroși alături de care vom oferi o alternativă la cele două mari puteri politice„.

Ediția: Ai primit oferte și de la alte partide?

Alexandru Chiriță: „Deficitul de “personal” din politică este atât de mare, încât orice politician supărat pe propriul partid este imediat ofertat de alte 3-4 partide. Bine-nțeles că și eu am primit mai multe oferte, unele chiar foarte atractive, dar am ales calea mai anevoiasă a unei construcții solide de la fundație. Am găsit la organizația municipală o “organizare de șantier” care însemna ceva mai mult decât nimic. Deși perioada a fost marcată de pandemia Covid-19, în acest scurt interval de timp am reușit să coagulez o echipă destul de numeroasă, dar atuul nostru nu este acesta ci calitatea oamenilor. Mai avem mult de lucru până la finalul construcției. Astăzi suntem undeva pe la etajul 3 din 4. Sunt convins că alegerile locale ne vor găsi pregătiți„.

„Pe 27 septembrie o să vină scadența celor două mandate„.

Ediția: „Cât înseamnă contribuția consilierilor locali în ceea ce privește luarea unor decizii necesare pentru dezvoltarea unei comunități și cât înseamnă contribuția primarului?

Alexandru Chiriță: „Conform prevederilor noului Cod administrativ, Consiliul Local este singura autoritate cu rol deliberativ la nivelul unității administrativ teritoriale iar primarul, prin aparatul de specialitate, exercită autoritatea executivă. Mai concret, consiliul local hotărăște, în limita atribuțiilor prevăzute de lege, liniile directoare privind organizarea și funcționarea aparatului de specialitate și a serviciilor publice subordonate, dezvoltarea economico-socială și de mediu a localității, administrarea domeniului public, gestionarea serviciilor publice de interes local, iar primarul pune în aplicare hotărârile Consiliului Local. La Călărași lucrurile au fost tranșate în ultimii 8 ani, primarul deținând în permanență controlul total asupra deciziilor Consiliului Local prin majoritatea pe care și-a asigurat-o în urma votului popular și prin alianțe politice. Așadar, putem spune că primarul a jucat un rol decisiv și trebuie să își asume și bunele și relele celor 8 ani de mandat. Pe 27 septembrie o să vină scadența celor două mandate, iar cetățenii vor avea ocazia să sancționeze greșelile sau să aprecieze performanța”.

Ediția: Politicienii tineri sunt mai puțin cunoscuți, fiind la începutul carierei politice. Care este planul tău pentru a te face cunoscut?

Alexandru Chiriță:” În cei 3 ani de mandat în cadrul Consiliului Local am fost printre cei mai activi consilieri pentru că am tratat cu responsabilitate votul primit în anul 2016, iar cine a fost interesat de activitatea Consiliului Local, cu siguranță poate confirma asta. Probabil că nu sunt atât de cunoscut precum ceilalți pentru că nu am deținut funcția de primar sau viceprimar în administrația locală, dar nu știu dacă acesta este un atu al celor doi “favoriți” cu care am intrat în competiție, ținând cont de starea deplorabilă a municipiului pe care l-au “păstorit” atâția ani. Desigur că am o strategie pentru a ajunge cu mesajul și proiectul meu și al echipei pe care o coordonez la cât mai mulți dintre cetățenii municipiului Călărași, dar lucrurile acestea se fac și nu prea se spun. Pentru că îmi place să lucrez în echipă, sunt consiliat pe acest domeniu de specialiști care mă vor ajuta să-mi ating obiectivele politice„.

„Nu ne permitem să facem performanță cu sportivi de import„.

Ediția: Care este viziunea ta în ce privește sportul călărășean?

Alexandru Chiriță: „Ca să vorbim în termeni sportivi, mi-ați ridicat mingea la fileu. Este unul dintre subiectele care mă preocupă și pe care îl consider foarte important. Știu că se alocă sume uriașe pentru sportul de performanță pentru a menține echipa de fotbal și cea de handbal în liga a 2-a, respectiv în liga1. La Călărași se urmărește performanța pe bani foarte mulți și cam atât. Ca administrator al banilor publici ai călărășenilor ai obligația să urmărești, în primul rând, impactul social pe care îl are orice cheltuială făcută, ori în cazul nostru, aceste resurse au un impact social extrem de redus asupra comunității. Eu aș reevalua complet situația și aș aloca cel puțin jumătate din bani pentru sportul de masă, aș construi baze sportive după toate standardele, aș implica cât mai mulți copii în activități sportive, le-aș pune la dispoziție dotări și echipamente sportive de top, pentru ca ulterior, după câțiva ani de investiții, să putem juca în ligile naționale cu echipe în care se predomine sportivii călărășeni. Nu ne permitem să facem performanță cu sportivi de “import” pentru că avem multe lucruri de făcut cu banii aceștia puțini de care dispunem„.

„Nu poți spune vreodată că ai terminat de modernizat infrastructura„

Ediția: Ce le transmiți alegătorilor? Care este proiectul tău?

Alexandru Chiriță: „Dacă aș merge pe discursul clasic și foarte “prăfuit” de care suntem sătui cu toții, aș spune că obiectivul numărul 1 este modernizarea și reabilitarea infrastructurii stradale. Domnilor colegi, acesta nu trebuie să fie un obiectiv al programului electoral, acesta este un proces neîntrerupt care trebuie avut în vedere de orice decindent politic și administrativ. Nu poți spune vreodată că ai terminat de modernizat infrastructura unui oraș pentru că menirea administrației locale este să găsească permanent noi obiective utile și oportune pentru comunitate. Practic aceasta este prima sarcină din fișa postului. Investițiile publice au un impact social major dar și unul economic cel puțin la fel de important. Banii publici trebuie alocați și utilizați eficient în așa fel încât, o mare parte dintre ei să se întoarcă în vistieria statului. Apoi, repetitiv, statul să-i aloce altor investiții. Deci necesitatea modernizării și reabilitării infrastructurii stradale, pentru mine, este o axiomă. Un proiect pe care am încercat să-l promovez în consiliul local, fără success din păcate, este introducerea în subteran a tuturor pubelelor de colectare a gunoiului și îmbunătățirea managementului deșeurilor. Din păcate salubrizarea în municipiul Călărași este o mare problemă generată de doi factori la fel de importanți: 1.Operatorul de salubritate a cărui activitate lasă de dorit și 2. Lipsa de implicare și unele carențe de educație ale unora dintre noi. Problema se poate rezolva rapid și fără costuri prea însemnate. Voi prezenta pe larg soluțiile pe care noi le propunem la momentul potrivit. Acesta este doar unul dintre proiectele la care lucrez alături de colegii mei și aș vrea să precizez că în echipa Pro România am cooptat specialiști din toate domeniile de interes pentru administrația locală. Alegătorilor din municipiul Călărași le transmit doar să analizeze foarte bine oferta electorală înainte de a intra în cabina de vot și să mizeze pe tinerețe, profesionalism și bună credință„.

Ediția: Dacă vei fi ales primar, care ar fi prioritățile în ceea ce privește administrația locală? Vei continua ceea ce a început actualul primar ca fiind proiecte de interes social sau vei considera că unele nu sunt oportune la momentul acesta?

Alexandru Chiriță: „Și dacă voi fi și dacă nu voi fi ales, toată activitatea mea politică și administrativă va avea un singur obiectiv: nevoile cetățeanului călărășean care coincid cu nevoile mele. Pornind de la acest obiectiv derivă toate proiectele și acțiunile asupra cărora mă voi apleca după o consultare și o analiză serioasă privind necesitatea și oportunitatea lor. Aici voi apela, pe de o parte la consultarea publică, o procedură normal într-o democrație, iar pe de altă parte la consultarea Consiliului Local pe care îl voi trata ca partener în demersul de a mișca lucurile. În ce privește a doua întrebare, da, cu certitudine voi finaliza cât mai repede toate șantierele din oraș pentru că este total neproductiv să oprești un proiect la jumătate și, practic, să arunci la gunoi sume uriașe de bani. Nu pot spune că tot ceea ce s-a făcut înainte este greșit, eu spun că aș fi putut face mai mult și mai bine„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *