E.coli, bacterie prezentă în sistemele de centralizare a apei potabile din mai multe localități călărășene! 

Publicația noastră a solicitat Direcției de Sănătate Publică Călărași mai multe informații legate de calitatea apei potabile din localitățile județului nostru dar și de pe brațul Borcea. În urma unor probe de laborator s-a constatat prezența bacteriei E.coli (Escherichia coli) în sistemele de centralizare a apei potabile din mai multe localități călărășene! 

Conform DSP Călărași pe Plaja Mare, malul drept al brațului Borcea  la km. 94+150, acolo unde beneficiar este SC Lazy Grden SRL în anul 2019 s-au recoltat 6 probe de apă de îmbăiere pentru determinarea parametrilor E.coli și Enterococi intestinali iar rezultatele au fost corespunzătoare! În anul în curs s-au recoltat 4 probe de apă de îmbăiere, calitatea primelor două fiind corespunzătoare iar celelalte două se află încă în lucru în laboratoarele DSP.

Plaja Podul 4 pe malul stâng al brațului Borcea km. 4, beneficiar SC Albatros SRL în anul 2019 s-au recoltat 10 probe de apă de îmbăiere iar rezultatele au fost corespunzătoare. În anul 2020 s-au recoltat 4 probe, două fiind corespunzătoare iar alte două sunt încă în lucru.

Calitatea apei în localitățile din județul Călărași 

Borcea are 4 sisteme centralizate de alimentare cu apă potabilă. DSP Călărași a recoltat în anul 2019 84 de probe de apă din punctele: ieșire stație și consumatori pentru determinarea parametrilor microbiologici. 25 de probe au fost necorespunzătoare dar s-au depistat parametrii de clor rezidual liber indicând o hipoclorinare a apei. DSP  a făcut recomandările necesare privind dozajul corespunzător de clor astfel încât acesta să se încadreze în valorile prevăzute în legislație atât la parametrul indicator clor rezidual liber cât și eliminarea neconformităților privind parametrii biologici. În 2020 s-au recoltat 8 probe de apă, 3 fiind necorespunzătoare și 8 probe de apă pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, 4 probe fiind necorespunzătoare.

În localitatea Roseți s-au efectuat în anul 2019 29 de probe de apă pentru determinarea bacteriilor, două probe fiind necorespunzătoare și 29 de probe de apă pentru determinarea parametrilor fizico-chimice (53 analize), 15 analize indicând o hipoclorinare a apei. În 2020 s-au recoltat 9 probe de apă pentru determinarea parametrilor microbiologici, 4 fiind necorespunzătoare și 9 probe pentru determinarea parametrilor fizico-chimici (35 analize), 4 fiind necorespunzătoare. 

La Grădiștea, DSP Călărași a constatat în urma analizelor făcute anul trecut că din 72 de probe de apă din punctele ieșire stație și consumator, 25 de probe au fost necorespunzătoare.  În acest an, la Grădiștea din 8 probe luate de DSP privind calitatea apei potabile a reieșit faptul că 5 probe au fost necorespunzătoare privind parametrii microbiologici.

Ulmu – Bacterii care se regăsesc în sistemul centralizat de apă potabilă: B. coliforme, E.coli, Enterococi, NTG 22 C, NTG 37 C.

Mânăstirea- Bacterii care se regăsesc în sistemul centralizat de apă potabilă: B. coliforme, E.coli, NTG 22 C, NTG 37 C.

Plătărești: Bacterii care se regăsesc în sistemul centralizat de apă potabilă: B. coliforme, E.coli, NTG 22 C, NTG 37 C.

Constatăm cu stupoare faptul că anumite bacterii printre care și E.coli sunt prezente în sistemul centralizat de apă potabilă în localitățile din județul nostru. Genocid în masă! 

Serviciul de Control în Sănătate Publică din Călărași a aplicat în ultimii ani mai multe sancțiuni pentru „darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute în reglementările legale! Printre primăriile amendate de DSP Călărași se numără: UAT-Gălbinași, Spanțov, Sărulești, Ștefan-vodă, Dragalina, Independența, Dor Mărunt, Ulmu, Ciocănești, Valea Argovei, Roseți, Lehliu-Gară dar și SC Ecoaqua SA Călărași. 

DSP Călărași face mențiunea că s-a asigurat informarea populației privind calitatea apei potabile prin publicarea pe site-ul DSP Călărași a „Raportului județean al calității apei potabile anual„.

Simptome ale infecţiei cu E.coli

Infecţia intestinală cu E.coli poate produce simptome în interval de 1-10 zile de la contractarea tulpinii, perioada de incubare a bacteriei, iar simptomele se manifestă, de obicei, pe o durată de 5-10 zile. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit, care suferă de boli cronice sau urmează un tratament cu chimioterapice, gravidele, copiii mici, vârstnicii sunt categorii mai expuse riscului de a dezvolta complicaţii din cauza infecţiei cu E.coli.

Potrivit healthline.com, printre simptomele infecţiei cu E.coli se numără:

În cazul copiilor sub 5 ani, dar şi la adulţi, infecţia cu E.coli poate duce chiar la sindromul uremiei hemolitice (SUH), o afecţiune extrem de gravă, care poate cauza blocaj renal, hemoragie internă sau tulburări neurologice.

Aceste tulpini de E.coli pot fi transmise omului sau animalelor prin intermediul apei sau al hranei contaminate, dar şi prin contactul direct cu o persoană infectată ori cu un animal purtător al acestei bacterii.

 

Citește și:

„Programul Național de Prostie Locală„ Apă cu E. coli și arseniu în localitățile din județul Călărași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *