Răducu Filipescu – o carieră destul de fructuoasă. Pentru buzunarul lui, nu și pentru călărășeni!

Din campania electorală de la locale ne-a tot urmărit o imagine… Pe o bancă dintr-un sat al județului Călărași stăteau de vorbă doi bărbați. Unul politician cu state vechi, iar cel de-al doilea un vârstnic de prin partea locului. Nu avem idee ce vorbeau, dar cum suntem liberi să ne gândim la orice subiect discutat de cei doi, ne-am imaginat următorul dialog:

Politicianul: – ”Tataie, ce pensie ai?”

Cetățeanul: – ”… offfff, o pensie destul de mică după ani mulți de muncă! E greu cu banii ăștia puțini care nu mai au nicio valoare și nu-ți ajung de la o lună la alta… Mai trebuie să cumperi și medicamente, că deh! bătrânețea nu vine cu sănătate, vine cu boală, cu neajunsuri… Eheheiii, taică, e jale mare! Da” matale ce pensie ai?”

Politicianul: (n.red. vădit încurcat) – ”Eiiii, ce să zic? Am și pensie, nu prea mare, dar sunt și Senator… M-am descurcat în viață ce să zic?

Cum spuneam, dialogul este unul imaginar, deși cei doi protagoniști sunt reali, pe cetățean nu știm cum îl cheamă, dar politicianul este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din județul Călărași.
Răducu George Filipescu, despre el este vorba își va încheia mandatul de senator în curând și, din motive lesne de înțeles, șefii de la București i-au făcut o ”surpriză” și nu l-au mai pus pe listă pentru alegerile parlamentare ce vor fi în curând. Cu toate acestea, pentru ”întreaga activitate depusă”, se pare că i-ar fi fost asigurat un post de consul pe undeva prin lumea mare… Cel puțin așa se aude prin târg!

Aspectul acesta mai puțin ne interesează însă, vrem să aducem în atenția opiniei publice, dar cu precădere și a cetățeanului din imaginea alăturată, ce avere are politicianul care pare că-și va încheia o carieră destul de fructuoasă. Pentru buzunarul lui, nu și pentru călărășeni!

Și dacă tot veni vorba de pensie, din datele înscrise în Declarația de avere a lui George Răducu Filipescu, postată pe pagina Parlamentului României, aflăm că în ultimul an fiscal, acesta a încasat ca pensionar 43.600 RON (cam 36 mil./lună) la care s-a adăugat suma de 131.412 RON obținută din postura de senator. În casa familiei senatorului PNL au mai intrat și banii din pensia primită de soția acestuia, Carmen Filipescu în vloare de 53.780 RON (aprox. 45 mil./lună) la categoria ”venituri” adăugându-se și cele două titluri de plată primite de la ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților), unul pe anul 2019 în valoare de 68.195 RON și cel aferent anului 2020 tot de 68.195 RON, iar din contractele de arendă cei doi soți au mai primit încă 13.154 RON.

Așadar, după un calcul simplu, se poate observa că doar în ultimul an fiscal, potrivit acestor sume, familia Filipescu a acumulat o sumă impresionantă aceasta fiind de 378.336 RON, adică peste 3 miliarde șapte sute de lei vechi, plus 20.700 RON pe an, bani proveniți din închirierea unui apartament în București!
Din aceeași declarație de avere reiese că cei doi soți nu au prmit cadouri și nici nu au datorii care să depășească suma de 5000 Euro.
În schimb, familia senatorului Răducu Filipescu a avut de grijă să pună ceva bani deoparte și în acest sens, deține plasamente sub formă de obligațiuni la BCR București în valoare de 170.336 RON (peste 1 miliard șapte sute de lei vechi). De asemenea, conform extrasului de cont din data de 5 iunie 2020 politicianul deține câteva active financiare după cum urmează:

Cont curent (card):
– BRD București (deschis în 2015) – 40.737 Euro
– BCR București (deschis în 2005) – 1.683 Euro
– BCR București (deschis în 3013) – 17.782 RON
Depozit bancar:
– BCR București (2020) – 70.000 RON

Același document arată că Răducu Filipescu a vându la începutul acestui an un teren intravilan aflat în localitatea Balotești pe care a încasat 42.500 Euro.
Tot la averea familiei se adaugă și bijuteriile, obiecte de artă și cult, dobândite între anii 1972 – 2008 , a căror valoare a fost stabilită la 80.000 RON. Ca o curiozitate, dacă în primii ani de mandat de președinte al CJ Călărași, într-una dintre declarațiile de avere ale lui Răducu Filipescu figurau și ”metale prețioase”, dobândite în 2013, în valoare de 48.150 RON, în următorii ani acestea au ”dispărut”!

La capitolul mașini, familia senatorului liberal se folosește de un WV Golf – an fabricație 2007 și un ML 35 fabricat în 2013.

Si totuși, averea lui Răducu Filipescu nu se oprește aici!
Politicianul a avut grijă să aibă și unde locui și, tocmai de aceea, ca să fie sigur că nu va rămâne pe drumuri, s-a asigurat cu vreo 4 (patru) case, două în Călărași, una din anul 1994 de 88 m.p. și una din 2008 de 102 m.p. (moștenire), dar și o casă din 2017 de 163 m.p., cumpărată de ambii soți în București. Tot în Capitală, familia Filipescu mai deține și un apartament, achiziționat în 2006, de 55 m.p.
Cât privește deținerea de terenuri, fostul lider județean Răducu Filipescu are în declarația de avere trecut un teren intravilan, anul dobândirii 1992/2008 de 800 m.p. și tot intravilan un teren în București, cumpărat de ambii soți în anul 2017 de 325 m/p.
Așadar, urmărind toate aceste date, înscrise în declarația senatorului Răducu Filipescu, și care nu sunt deloc de neglijat, tare am vrea să știm ce nemulțumiri i-ar fi transmis bătrânul din imaginea surprinsă în campania electorală de la locale, liderului – baron, aflat la în fruntea liberalilor călărășeni, dar și la conducerea județului Călărași atâția ani!
Sau, mai bine zis, poate am vrea să știm despre ce ”realizări” i-o fi povestit Răducu Filipescu, astfel încât acest locuitor al județului Călărași, dar și alții ca el ar fi putut să o ducă mai bine? Greu de răspuns…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *