DNA / Ce “cadouri” primea Marian Iorga de la patroana Aldis Călărași

DNA a făcut public, într-un comunicat remis presei, doar o mică parte dintre acuzațiile aduse ofițerului de poliție.

În documentul citat se face referire doar la ceasul de lux, în valoare de 4.350 lei, primit cu titlu de mită de la o ”persoană suspectă în cauză”.

În referat însă, procurorii arată că reprezentanta societății comerciale (Alina Naghi- patroana Aldis Călărași) a mărturisit în fața anchetatorilor că i-a cumpărat prin interpuși fostului șef al Poliției Călărași două mașini Skoda Superb, dar și un televizor.

Sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de lei, mașini scumpe, obiecte electrocasnice, centrală de apartament, televizor, excursii în străinătate, baloți de lucernă, pachete cu mâncare în valoare de mii de lei, relații ”neprincipiale” cu angajate din Poliție, mese festive la restaurante de lux, considerate de procurori drept favoruri primte pentru avansări în posturi de conducere sau pentru protecție, totul face parte din protofoliul ofițerului care a condus din 2014 și până în prezent două inspectorate importante ale Poliției Române.

În subsidiar, suspecta NAGHI CONSTANȚA (patroana Aldis) a declarat că i-a mai dat inspectorului șef IORGA MARIAN un televizor, dar și că în cursul anului 2017, atât direct, cât și print-o persoană interpusă, i-ar fi cumpărat două autoturisme marca SKODA SUPERB. De asemenea, suspecta a mai arătat că, în cursul anului 2020, după ce a fost audiată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la remiterea unor sume de bani și foloase inspectorului șef IORGA MARIAN, printre care și ceasul care face obiectul mitei în prezenta acuzație penală, i-ar fi comunicat inspectorului șef IORGA MARIAN despre aceste aspecte. Astfel, acesta s-a arătat surprins de faptul că suspecta a recunoscut, încercând totodată să confere o altă conotație remiterii, respectiv una afectivă” , se arată în ordonanța DNA.

Iată o parte din convorbirea telefonica (stenograme) dintre patroana Aldis Călărași și Marian Iorga, ofițerul de poliție.

Astfel, în data de 19.04.2017, ora 13:26:58, NAGHI CONSTANŢA îl apelează pe IORGA MARIAN ocazie cu care cei doi poartă următoarea conversaţie:

 

IORGA MARIAN: Săru’ mâna!

 

NAGHI CONSTANŢA: Bună ziua! Poate recuperăm şi noi bănuţii ăia de la nebuna aia.

 

IORGA MARIAN: Verific, să văd care-i stadiul. Ce faceţi?

 

NAGHI CONSTANŢA: Eeh! E cum aţi lăsat-o dumneavoastră. Da…

 

IORGA MARIAN: Ce faceţi?

 

NAGHI CONSTANŢA: Bine. Dumneavoastră?

 

IORGA MARIAN: îhm! Nu prea… amestecate aşa.

 

NAGHI CONSTANŢA: De ce?

 

IORGA MARIAN: Mai multe… Ne vedem mai după amiază şi povestim, dacă…

 

NAGHI CONSTANŢA: Păi, nu chiar după amiază. Mai… vino mai repede!

 

IORGA MARIAN: De ce? Plecaţi pe undeva?

 

NAGHI CONSTANŢA: Da.

 

IORGA MARIAN: Pe la cât?

 

NAGHI CONSTANŢA: Păi, da’ acum e unu. Da, veniţi pe la trei, da?

 

IORGA MARIAN: îhâm, bine, bine!

 

NAGHI CONSTANŢA: Pup! Pa!

 

IORGA MARIAN: Săru’ mâna!

 

Din această discuție reiese clar, susțin procurorii, interesul Constanței Naghi de a-și recupera “bănuţii” şi demersurile pe care le-a întreprins pe lângă inspectorul şef, fapt ce excede procedurilor comune de soluţionare a unei petiţii.

În date de 19.04.2017, la ora 15:21:20, NAGHI CONSTANŢA îl apelează pe IORGA MARIAN, iar convorbirea are următorul conţinut:

 

IORGA MARIAN: Da!

 

NAGHI CONSTANŢA: Auziţi, am vorbit eu cu doamna OANA asta. Hai, lăsaţi după ce se face bine, pe 4 mai, să vedem ce face.

 

IORGA MARIAN: Hai, lasă dracului, că nu-i problemă! Dăm înainte!

 

NAGHI CONSTANŢA: E bolnavă acum… Hai, bine, faceţi cum ştiţi!

 

IORGA MARIAN: Da, lăsaţi-ne, că ştim ce avem de făcut. Bine!

 

NAGHI CONSTANŢA: Bine, bine, pa, pa!

 

IORGA MARIAN: Săru’ mâna!

 

Procurorii susțin că această discuţie este relevantă sub aspectul evidenţierii presiunilor pe care le exercita NAGHI CONSTANŢA asupra inspectorului şef IORGA MARIAN pentru a soluţiona în interesul său lucrarea.

 

O altă discuţie telefonică purtată între IORGA MARIAN şi NAGHI CONSTANŢA în data de 23.05.2017 relevă sub aspect probator adevăratul scop al asociatului SC ALDIS SRL pentru care a formulat sesizarea, respectiv de folosire a organului de cercetare penală ca mijloc de presiune asupra reprezentantului BALKAN TRADING de a returna banii.

În acest sens, la ora 11:49:5, NAGHI CONSTANŢA îl apelează pe IORGA MARIAN, iar între cei doi a avut loc următorul dialog:

 

IORGA MARIAN: Săru’ mâna!

 

NAGHI CONSTANŢA: Bună ziua! Auziţi, am vorbit cu domnii aceia de la Poliţie să vină astăzi şi eu nu sunt. Spuneţi-le băieţilor s-o încheie, naibii, că nu mai vreau să mai aud nici de aia.

 

IORGA MARIAN: Lăsaţi, că vin în altă zi. Păi, şi când sunteţi? Nu sunteţi mâine sau…?

 

NAGHI CONSTANŢA: Dar nu ştiu… lăsaţi! Să renunţe şi cu asta basta, că nu am putere şi pentru ăia.

 

IORGA MARIAN: Dar de ce sunteţi supărată aşa?

 

NAGHI CONSTANŢA: Aşa, necăjită.

 

IORGA MARIAN: Of, vă ajut cu ceva?

 

NAGHI CONSTANŢA: Uite, aşa, cu o vorbă bună. Să ne ajute Dumnezeu.

 

IORGA MARIAN: Păi, nu ştiu, ne vedem mai târziu?

 

NAGHI CONSTANŢA: Bine, vin de la …[neinteligibil]…

 

IORGA MARIAN: Îmi daţi un telefon când vă întoarceţi? Bine, hai, vă aştept.

 

NAGHI CONSTANŢA: Bine, pa, pa!

 

IORGA MARIAN: Săru’ mâna!

 

Având în vedere faptul că reprezentanta BALKAN TRADING fusese audiată anterior, iar rezultatul întârzia să apară, respectiv returnarea banilor, NAGHI CONSTANŢA i-a cerut inspectorului şef IORGA MARIAN să renunţe la a mai face cercetări pentru soluţionarea lucrării, precizând că: “Bună ziua! Auziţi, am vorbit cu domnii aceia de la Poliţie să vină astăzi şi eu nu sunt. Spuneţi-le băieţilor s-o încheie, naibii, că nu mai vreau să mai aud nici de aia”.

 

Cu toate acestea, în cursul aceleiași zile, NAGHI CONSTANTA a fost anunţată de o angajată că banii de la BALKAN TRADING au intrat în conturile SC ALDIS SRL

La data de 24.05.2017 lucrarea 4410/2017 a fost soluţionată de ofiţerul delegat, care a propus clasarea lucrării.

Din declaraţia martorului STROESCU EDUARD rezultă aspecte care confirmă interesul sporit acordat soluţionării cu rapiditate a sesizării formulate de reprezentantul SC ALDIS SRL. În acest sens martorul a declarat că “din câte îmi amintesc, rezoluţia prin care mi-a fost repartizată lucrarea a fost a şefului IOAN IONUŢ CĂTĂLIN. Am fost surprins de termenul scurt ce se stabilise pentru soluţionarea lucrării, care era neobişnuit de scurt, arată procurorii.

 

În ancheta procurorilor DNA reiese faptul că în urma unei adresei formulate de SC HELVETIA LUXURY WATCHES SRL, la data de 29.04.2017, DUMITRESCU DANIEL a achiziționat un ceas marca TISSOT, în valoare de 4.350 lei, pe care l-a achitat în data de 08.05.2017. Acest fapt probează fără dubiu că NAGHI CONSTANŢA a achiziţionat prin intermediul lui DUMITRESCU DANIEL un ceas marca TISSOT, în scopul remiterii către IORGA MARIAN.

Ancheta în cazul ofițerului de poliție, Marian Iorga se află în plină desfășurare și sunt implicate mai multe persoane care au funcții de conducere în cadrul instituțiilor publice din Călărași, oameni de afaceri de pe plan local dar și persoane din lumea interlopă.

Marian Iorga a fost numit la conducerea IJP Călărași prin ordinul ministrului afacerilor interne nr. II/2200 din 30.01.2015. În 2020, acesta a fost numit Iorga Maria a preluat conducerea IJP Prahova unde a rămas în funcție până la începutul lunii iulie 2021, când DNA l-a plasat în control judiciar, acuzându-l de fapte de corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *