Din ciclul… Ce afaceri a mai făcut ”ZEUS” la Călărași!

Mai multe secții de poliție din județul Călărași au fost reabilitate în perioada când la comanda IPJ Călărași s-a aflat ofițerul de poliție, Marian Iorga – ”ZEUS”. Acesta a favorizat firmei SC FLORINA SRL câștigarea unor licitații pentru reabilitarea secțiilor rurale, Modelu și Dor Mărunt. Patroana firmei SC Florina SRL este Gheorghe Florica, nimeni alta decât sora comisarului de poliție din cadrul IPJ Călărași, Gheorghe Marian, cercetați acum de DNA în dosarul de mită, șpagă și corupție care îl are în prim plan pe același Marian Iorga. 

Astfel, în prisma relației de prietenie pe care o avea cu proprietara firmei “Florina”, ofițerul de poliție i-a favorizat acesteia obținerea unor contracte încheiate cu mai multe instituții publice din județul Călărași, iar prin intermediul numitului TASE NICOLAE, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale, în prezent pensionar, a obținut avantaje materiale de la frații POPA, cercetați în mai multe dosare penale și implicați inclusiv în traficul de droguri„, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA.

Publicația noastră a solicitat IPJ Călărași, în baza Legii 544 mai multe informații legate de reabilitările care au avut loc în perioada când la comanda IPJ se afla Marian Iorga – „Zeus„. Din documente am aflat că firma SC Florina SRL unde administrator și asociat unic este Gheorghe Florica, sora actualului comisar Gheorghe Marian, a încheiat mai multe contracte de reabilitare ale secțiilor 1 și 7, Modelu respectiv Dor Marunt în anul 2017. Din cele 6 secții reabilitate, SC Florina SRL este singura firmă care „a primit„ două lucrări, prima în valoare de 49.589,27 la Modelu și a doua de 49.953,19 lei la Dor Mărunt.

Reporterii Ediția au verificat modul lucrărilor efectuate de firma SC Florina SRL. Deși cele două obiective au costat aproape jumătate de miliard de lei vechi fiecare, rezultatul este unul dezastruos, așa zisa ”reabilitare” fiind de slabă calitate. Să fie de vină facturilor prea umflate, astfel încât o sumă mică să se ducă pe reabilitare și restul destul de mare în buzunarul cui trebuie? Ca să nu mai spunem că firma care s-a ocupat de reparațiile celor două secții de poliție are ca obiect de activitate: „baruri si alte activități de servire a băuturilor„, iar în perioada în care s-au efectuat ”reparațiile”, patroana Gheorghe Florica a avut un număr de 0 (zero) angajați! Oare, doamna o fi lucrat singură? Greu de crezut…

Secția de poliție de la Modelu reabilitată de SC Florina SRL

Restul firmelor care au mai executat lucrări de reparații la secțiile de poliție sunt: SC Impex Pan Con la Ulmeni cu o valoare de 71.786,88 lei în 2015, SC Alecos Construct SRL la Curcani, 29.243,28 lei în 2016, ZMC Traiding la Dragalina, 86.958,44 lei în 2015, SC Dumi Amacom la Gălbinași, 47.559,60 lei în 2017 și Johnmar Construct SRL la Secția 8, Tămădău cu o valoare de 78.910,50 lei în 2020.

Numele surorii lui Gheorghe Marian, Gheorghe Florica apare în dosarul intrumentat de DNA și este acuzată de procurori pentru „săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în forma prev. de art. 290 alin. 1 Cod Penal și cumpărare de influență în forma prev. de art. 292 alin. 1 Cod Penal de către GHEORGHE FLORICA, asociat unic și administrator al SC FLORINA SRL, CUI 1932347„.

Comisarul Gheorghe Marian acuzat de dare de mită!

De asemenea, se menționează că Iorga Marian a pretins și primit de la anumiți lucrători de poliție printre care și Gheorghe Marian bani și bunuri mobile pentru promovarea acestora în funcții de conducere în cadrul IPJ Călărași și promovarea unor examene, inclusiv prin furnizarea unor informații ce nu erau destinate publicității (subiecte pentru examenele și concursurile organizate la nivelul IPJ Călărași).

În documentul instrumentat de DNA se mai arată că ofițerul Iorga Marian a împrumutat sume de bani de la ofițerul din cadrul IPJ Călărași, Gheorghe Marian (5.000 euro?!) pentru achiziționarea unui autovehicul din Germania. Inspectorul șef Iorga Marian nu a mai restituit aceste sume de bani, în schimb promovându-l pe acesta în diverse funcții de conducere.
Astfel, ofițerul de poliție Gheorghe Marian a fost promovat în funcția de șef Birou ordine publică, șef Centru reținere și arestare preventivă, șef Serviciu arme și muniții și șef SRPCIV Călărași. Gheorghe Marian a oferit comisarului șef Iorga Marian și alte bunuri, printre care o centrală termică achiziționată de la Romstal Călărași, care a fost montată într-un imobil de lângă București aparținând inspectorului șef Iorga. Gheorghe Marian i-a cumpărat o centrală termică în valoare de 3.800 lei de la SC CĂLIN SERVICE TOTAL SRL CĂLĂRAȘI, lui Iorga Marian, care a fost montată la apartamentul acestuia din București, str. Novaci, nr. 10, aspect cunoscut de colonelul în rezervă Dinu Marcel-Darie.

În anul 2016, subcomisarul de poliție Gheorghe Marian, în prezența colonelului în rezervă Luchian Vasile și a agentului șef principal de poliție Bara Ilie, i-a oferit lui Iorga Marian 5.000 euro în imobilul aflat în proprietatea acestuia, în mun. Călărași, strada Rozelor, întrucât Iorga Marian încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică la Poliția mun. Călărași, ulterior acesta fiind numit șef al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, asimilat biroului.

Procurorii DNA au cosntatat săvârșirea infracțiunii de dare de mită în forma prev. de art. 290 alin. 1 Cod Penal de către comisarul de poliție Gheorghe Marian, acesta fiind în prezent Șef serviciu ordine publică în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *