Cum am ajuns aici: criza declanșată de premierul Florin Cîțu

În plină pandemie, cu o spirală a scumpirilor, cu prețul gazelor și energiei electrice care se îndreaptă spre o creștere istorică înainte de iarnă, cu inflația ajunsă la 5.3% în luna august și cu a doua cea mai mică rată de vaccinare din Europa – după Bulgaria, Florin Cîțu a ales să scoată USR PLUS de la guvernare. Peste criza sanitară și criza prețurilor, a fost suprapusă criza politică.

De unde a plecat totul?

USR PLUS s-a împotrivit marelui jaf național – PNDL 3 (50 de miliarde de lei pentru baroni).

PNDL 1 a mâncat 17.5 miliarde de lei, PNDL 2 – 30 de miliarde de lei. În total, 47.5 miliarde de lei au fost risipiți de Liviu Dragnea, bani cu care a mituit baronii și și-a cumpărat liniștea în partid. A venit rândul lui Florin Cîțu să propună un nou PNDL. De la hoția de 47.5 miliarde de lei a lui Dragnea la hoția de 50 de miliarde de lei a lui Florin Cîțu.

1 septembrie –  Florin Cîțu introduce pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului PNDL 3. Deși nu avea avizele necesare de la Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției (aviz obligatoriu), forțează trecea OUG-ului. Ministrul Justiției, Stelian Ion, este șantajat și amenințat cu demiterea.

Seara, Stelian Ion este demis și, astfel, criza politică declanșată. 

USR PLUS solicită PNL numirea unui nou premier și continuarea coaliției. PNL/echipa câștigătoare refuză.

VINERI, 3 septembrie, USR PLUS anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură era cea mai rapidă cale prin care Florin Cîțu poate fi demis și criza politică rezolvată. Astăzi, am fi putut avea un nou guvern funcțional.

În schimb, Florin Cîțu este ținut la Palatul Victoria de PSD-ul lui Marcel Ciolacu până după congresul PNL. În Parlament, timp de o lună, am văzut refăcut USL 2.0. Cu încălcarea Constituției, moțiunea depusă de USR PLUS este îngropată. USR PLUS anunță că votează prima moțiune ajunsă la votul final. La vot ajunge moțiunea PSD.

Marți, 5 august, moțiunea este adoptată. Florin Cîțu este demis cu cel mai mare număr de voturi din ultimii 30 de ani. 

Ce urmează? 

PNL are astăzi două variante: fie USR, fie USL.

Florin Cîțu și „echipa câștigătoare” nu mai au majoritate în Parlament.

Singura opțiune pentru USR PLUS este refacerea cât mai rapidă a coaliției de guvernare alături de PNL și UDMR. Însă cu un premier responsabil și matur, care să își asume un calendar de reforme și respectarea protocolului semnat cu USR PLUS.

În cazul în care PNL nu propune un nou premier, USR PLUS va propune varianta Dacian Cioloș – prim-ministru, fiind o garanție că reformele pot avea loc în România.

Dacă PNL refuză numirea unui nou premier și semnarea unui calendar de reforme, asta înseamnă guvern minoritar alături de PSD și AUR. În acest caz, USR PLUS va intra oficial în opoziție în următorii trei ani și va pregăti câștigarea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024.

Klaus Iohannis are din acest moment o responsabilitate uriașă. Nu față de „echipa câștigătoare”, ci față de români, fiind ales președinte cu 66% din voturile românilor prezenți la vot în 2019, turul 2. Nu mai putem prelungi criza politică declanșată de Florin Cîțu.

Deși aveam nevoie de consultări rapide, Klaus Iohannis a decis amânarea consultărilor până săptămâna viitoare. USR PLUS va merge cu aceleași variante.

La final, Klaus Iohannis și PNL vor decide: USR sau USL. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *