PNRR pare a fi un alt împrumut irosit pe proiecte învechite

Planul Național de Redresare și Reziliență părea a fi luminița de la capătul tunelului.

Cele 29,2 miliarde de euro, pe care România ar urma să le primească în următorii 5 ani, puteau fi folosite pentru salvarea mediului și încetinirea efectelor schimbărilor climatice. Din păcate, însă, PNRR pare a fi un alt împrumut irosit pe proiecte învechite, la care alte țări europene au renunțat demult.

Aerul e tot mai poluat, industria lemnului continuă să ne taie pădurile, în vreme ce băieții deștepți din energie inventează basme despre noua tehnologie cu hidrogen (ca să pompeze tot gaz în instalațiile de căldură). Viitorul pare, mai degrabă, o poveste de groază.

Deși PNRR pare un motiv de dezamăgire, per total e și motiv de mândrie pentru noi, cetățenii. Față de alte finanțări europene, acest program nu mai reprezintă forma ușor prăduibilă, pe care și-au dorit-o politicienii. De asta e important să nu abandonăm lupta și să vedem cum vor fi făcute investițiile, în așa fel încât banii să nu mai ajungă tot în buzunarele celor abonați la contracte cu statul. Pentru asta, trebuie să le fim ca un ghimpe în coastă și să plătim experți care să ne ajute cu argumente solide pentru a opri contractele care risipesc bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *